Andalúzia csodái

2020.05.13. - Körutazásunk jóval nagyobb területet ölel fel, mint Andalúzia, hiszen a francia Riviéra látnivalói foglalják keretbe programunkat. Először egy kis ízelítőt kapunk Nizzából, majd a katalánok büszke fővárosában, Barcelonában találjuk magunkat, ahol a gótikus negyed mellett Gaudí legjelentősebb alkotásaiban is gyönyörködhetünk. Természetesen nem hagyjuk ki a Montjuïc látnivalóit, az 1992-es olimpia helyszínét.

Utazásunkat a lenyűgözően szép Costa Dorada partszakaszon folytatjuk, hogy a következő nap már Valenciát, a harmadik legnagyobb spanyol várost fedezhessük fel. A város tökéletesen egyesíti a múltat és a jövőt, a műemlékek mellett egyre több modern épület ejti ámulatba a látogatót. Valencia igen gazdag természeti értékekben, itt található a Földközi-tenger első számú kikötője is, amely a történelemben is fontos szerepet játszott. Mielőtt Andalúzia földjére lépnénk, kellemes sétát teszünk a festői szépségű Alicantéban.

Andalúzia a sűrített Spanyolország. Ha valaki olvasmány- vagy filmélményeinek, romantikus elképzeléseinek Spanyolországát keresi, Andalúziába kell jönnie. E déli tartomány vállalta magára azt a nemes feladatot, hogy az egész világnak megmutassa, milyen Spanyolország. Miért olyan különleges Andalúzia és mi az, ami idevonzza a látogatókat? Akinek a „spanyol dolgok” említésekor a bikaviadal, a flamenco, a vándorcigányok, a testes-édes vörösborok, a serrano sonka vagy a világhírű spanyol lovasiskola jut eszébe, az tulajdonképpen Andalúziára gondol. Ezeknek mind szülőföldje e táj: a régi Vandalusia, azaz a vandálok földje, a tartomány, amelyet az arabok al-Ándalus néven ismernek.

A tipikus spanyolországi turistacélpontok közül magasan kiemelkedik Andalúzia, hiszen jóval többet nyújt a hosszan terpeszkedő, szállodákkal teleszórt mediterrán tengerpartnál: kulturális és természeti értékei, változatos panorámát nyújtó tájai, szenvedélyes és mégis nagyon nyugodt, sziesztázó hangulata egyedülállóan komplex és mámorító élményt kínál: épp, mint egy minden földi jóval megtöltött, nagy kancsó sangría, egy árnyas teraszon elfogyasztva, kellemes társaságban, vidám történetekkel. Andalúziáról a múlt gazdag emlékei is eszünkbe juthatnak, melyekkel Córdoba, Sevilla, Toledo vagy Granada messze földön híres városaiban lépten-nyomon találkozhatunk. Az egész térségnek egyedülálló, semmi mással össze nem téveszthető hangulata van, igazi laza életérzést tapasztalhatunk meg itt.

Andalúzia után az ország fővárosa hívogat bennünket. Madrid az ország szíveként lüktető, nyüzsgő nagyváros. A múltat idéző óvárosát és műemlékeit jól kiegészítik a modern városrész tágas terei és parkjai. A város forgataga, a történelmi belváros sajátos hangulata magával ragadja az embert. A barokk királyi palota, amely talán a város legimpozánsabb épülete, egy hajdani mór erődítmény helyén áll, amely köré annak idején Madrid épült. A palota még ma is fontos állami események színhelye, jóllehet a király 1931 óta már nem itt lakik. A palota és a lenti folyó között szabályosan megtervezett kert található. Az El Escorial mellett sem mehetünk el: ezt a kolostorból, könyvtárból, kriptából és palotából álló kolosszális épületegyüttest II. Fülöp utasítására kezdték építeni, nem sokkal azután, hogy Fülöp fővárossá tette Madridot. Több mint húsz évig tartott, mire elkészült; Fülöp birodalmának központja lett, dísztelen menedékhely, ahol a király zavartalanul dolgozhatott. Itt őrzik Spanyolország egyik legfontosabb kéziratgyűjteményét is, melyben megtaláljuk a Biblia néhány középkori spanyol fordítását is.

Madridot elhagyva ellátogatunk az aragóniai királyság egykori fő- és koronázóvárosába, Zaragozába is. Az Ebro folyó partján fekvő település, amely az ország ötödik legnagyobb városa, nyüzsgő, modern kereskedelmi központtá nőtte ki magát.

Az út méltó zárása a cannes-i látogatás. A város, amely a felső tízezer „játszótere”, tengerparti sétányairól, előkelő szállodáiról és világhírű filmfesztiváljáról ismert. A város neve mára a fényűzés szinonimája lett, ebből az életérzésből egy csipetnyit mi is megtapasztalhatunk.

A 12 napos spanyol körutazás életre szóló élményekkel vár minket.

A program részletes leírása megtalálható a következő linkre kattintva: Andalúzia csodái