Látnivalók a környéken

LÁTNIVALÓK:

 

Mátraháza 

A település a Mátra hegy gerincén, 650-700 m magasan található. Híres tüdőszanatóriumáról és a legjobb indulópont egy kellemes túrázáshoz a Kékes és a Mátra irányába. A településen áthalad az Országos Kéktúra 27 szakaszos útvonala (20. és 21. szakasz). Hazánk leghosszabb turista útvonala a Kőszegi-hegységtől vezet a Zempléni-hegységben található Hollóházáig: 1168 km hosszú, 152 bélyegzőponttal (ebből egy a Mátraházai Üdülőház ). 2020-ban a National Geographic a világ 25 legjobb, leginkább ajánlott desztinációi közé választotta.  

 

Ízelítő a környék túrázási lehetőségeiből

Mátraházai indulással:

„Csúcsra fel, irány a Kékes”: Mátraháza – Veronika-rét – „Déli-sípálya” – Kékestető – sípálya – Jávoros-forrás – Somor-patak völgye – Szent László-forrás – Edzőtábor – Naphimnusz park – Mátra háza (kb. 5,7 km / 3 óra)

 „Körtúra a Mátrában”: Mátraháza – Farkas-kút – Sás-tó – Mátrafüred – Máriácska – Kalló-völgy – Gyökeres-forrás – Mátraháza (kb. 11 km / 3,5 óra)

 „Mátraházai barangolás”: Mátraháza – Görgö-bikk – Farkas Kút – Mátrafüred – Gyökeres forrás – Mátraháza (kb. 13 km / 4,5 óra)

 Mátrafüredi indulással:

„Kilátók nyomában”: Mátrafüred – Muzsla-kilátó – Rákóczi-forrás – Sástó – Kozmáry-kilátó – Mátrafüred (Kb. 6,2 km / 3 óra)

 „Mátrafüred túra”: Mátrafüred – Ördög-forrás – Máriácska – Mátrafüred (kb. 2,5 km / 1 óra)

 „Tanösvény túra”: Mátrafüred – Pipis-hegyi repülőtér – Szent Anna-tó – Sár-hegy – Gyöngyös (kb. 8 km / 3 óra)

 Kékestetői indulással

„Ilona-völgyi túra”: Kékestető – Sas-kő – Markazi-kapu – Ilona-völgyi-vízesés – Sándorrét – Parádfürdő (kb. 12 km / 4 óra)

„Kékes túra”: Kékestető – Mátraháza – Vörösmarty-fogadó – Csór-hegy – Nagy-Lipót – Galyatető (kb. 11,5 km / 4 óra)

 „Régmúlt nyomában”: Kékestető – Jávoros-forrás – Remete barlang – Benevár – Mátrafüred (kb. 6 km / 2,5 óra)

 Galyatetői indulással

„Galya túra”: Galyatető – Nyírjés bérc – Csór-réti-víztározó – Nagy-hidas bérc – Mátraháza (kb. 8 km / 3 óra)

„Várak útján”: Galyatető – Galyavár – Mátraszentlászló – Vörös-kő-kilátó – Ágasvár – Két vár köze – Cserteri várrom – Pásztó (kb. 18 km / 6 óra)

 

Mátrafüred (9 km)

A nevét hideg vízű fürdőjéről kapta, Ótátrafüred mintájára. Látnivalói közé tartozik a Palóc Babamúzeum, a fogadalmi templom, a Kozmáry kilátó, Muzsla-tető vára és a község egyik legrégebbi háza, a Bene-ház, mely valamikor csárdaként működött.

Kisvasút:

Mátrafüred és Gyöngyös között közlekedik (menetidő: 22 perc), gyöngyösi megállója a belvárosban, a Mátra Múzeum mellett található. A Mátravasút másik vonalán Gyöngyösről Lajosházán át a Szalajka házig utazhatunk (menetidő: 50 perc). Az állomástól kellemes sétaútvonalon lehet eljutni a turistaházhoz. 

 

Sástó (6 km)

Kedvelt csónakázó és kiránduló hely a Mátrában, Magyarország legmagasabban fekvő tava, a környéket az itt található 53 m magas kilátóról csodálhatjuk meg.

 

Kékes (4 km)

Magyarország legmagasabb pontja, mely az Adria tengerhez viszonyítva 1014 méter, ahol már 1888-ban egy 20 méter magas, fából épített kilátó állt. A téli hónapokban népszerű síközpont és emellett gyógyszállóiról, túraútvonalairól is híres, ahol a friss hegyi levegő garantált.

 

Kékestető (13 km)

Manapság magát a Kékes csúcsát is szokás Kékestetőnek nevezni, pedig Kékestető, Gyöngyös városának egyik településrésze.

 

Gyöngyös (15 km)

A Mátra kapujaként ismert város patakjáról kapta a nevét, melynek vizében bőven tenyészett a folyami gyöngykagyló. 

Mátra Múzeum: 1957 óta fogadja látogatóit az Orczy kastélyban. 2009-ben bővült a múzeum a Természettudományi pavilonnal. Itt található hazánk legjelentősebb természettudományi gyűjteménye, melynek része országunk egyetlen hiánytalanul megmaradt mamutcsontváza.

Ferences rendház és műemlékkönyvtár: a hazai ferences rend legnagyobb kolostora, mely egy 16.000 kötetes könyvtárnak ad otthon. Az idelátogatók kellemes sétát tehetnek a rendház gyógynövény kertjében is. 

Szent Bertalan-plébániatemplom: Gyöngyös egyik fő látványossága a barokk stílusú, kéttornyú templom. A középkorban hazánk egyik legnagyobb gótikus temploma volt, melynek alapjaira építették újjá barokk stílusban. Itt található az ország második leggazdagabb egyházi kincstárgyűjteménye, mely a Szent Korona Házban tekinthető meg. 

Gyöngyösi Állatkert: a Csathó-kert völgyében helyezkedik el, mely Vadasparkként indult, ám mostanra a folyamatos állatfajok számának növekedésével és a park terjeszkedésével családias állatkertté nőtte ki magát. 

Mátravasút Múzeum: a helyi vasút több, mint 100 éves történetét mutatja be.

 

Mátraszentimre (17 km)

Az ország legmagasabban (780-810 méter) fekvő község együtteshez tartozik, Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Bagolyirtás, Fallóskút és Galyatető társaságában.

Látnivalói: Szentkút, a Három falu temploma a fallóskúti búcsújáróhely, Piszkéstetői csillagvizsgáló, Vöröskő kilátó, Ásványház.

 

Galyatető (13 km)

Az ország harmadik legmagasabb hegycsúcsa 964 m-es magasságával. Híres, közkedvelt üdülőhely a Mátrában, több turistaút is érinti, köztük a legismertebb az Országos Kéktúra 20-as számú szakasza.

A Galya-kilátóról az Építészfórum készített egy videót, melyet itt lehet megtekinteni.

 

Parád (14 km)

A palócok egyik központja, a Palócház több mint 200 éves épületében fellelhetőek a korabeli palóc építészeti stílusjegyek. 

 

Parádfürdő (16 km)

Parád nagyközség településrésze, a Fehérkő hegy déli lábánál található. Az 1830-as évektől kezdődően építették ki az azóta is fejlődő üdülőtelepet, ahol számos fürdőgyógyászati betegséget kezelnek, a kénes gyógyvízzel pedig ivókúrákat végeznek. 

 

Parádsasvár (11 km)

A Parádsasvári Kézműves Ház ad otthont a Parádsasvári üveggyár közel 300 éves múltját bemutató magángyűjteménynek. Az üvegmanufaktúra ma is látogatható, sőt kipróbálható az üvegfúvás technikája. Az Ybl Miklós tervei lapján épült egykori Károlyi-kastély ma nívós szállodaként üzemel.