Látnivalók a környéken

LÁTNIVALÓK:

 

Mátraháza 

A település a Mátra hegy gerincén, 650-700 m magasan található. Híres tüdőszanatóriumáról és a legjobb indulópont egy kellemes túrázáshoz a Kékes és a Mátra irányába. A településen áthalad az Országos Kéktúra 27 szakaszos útvonala (20. és 21. szakasz). Hazánk leghosszabb turista útvonala a Kőszegi-hegységtől vezet a Zempléni-hegységben található Hollóházáig: 1168 km hosszú, 152 bélyegzőponttal (ebből egy a Mátraházai Üdülőház ). 2020-ban a National Geographic a világ 25 legjobb, leginkább ajánlott desztinációi közé választotta.  

 

Ízelítő a különféle túrázási lehetőségekből mátraházai indulással:

Csúcsra fel, irány a Kékes: Mátraháza – Veronika-rét – „Déli-sípálya” – Kékestető – sípálya – Jávoros-forrás – Somor-patak völgye – Szent László-forrás – Edzőtábor – Naphimnusz park – Mátra háza (kb. 5,7 km / 3 óra)

Körtúra a Mátrában: Mátraháza – Farkas-kút – Sás-tó – Mátrafüred – Máriácska – Kalló-völgy – Gyökeres-forrás – Mátraháza (kb. 11 km / 3,5 óra)

 

Mátrafüred

A nevét hideg vízű fürdőjéről kapta, Ótátrafüred mintájára. Látnivalói közé tartozik a Palóc Babamúzeum, a fogadalmi templom, a Kozmáry kilátó, Muzsla-tető vára és a község egyik legrégebbi háza, a Bene-ház, mely valamikor csárdaként működött.

Kisvasút:

Mátrafüred és Gyöngyös között közlekedik (menetidő: 22 perc), gyöngyösi megállója a belvárosban, a Mátra Múzeum mellett található. A Mátravasút másik vonalán Gyöngyösről Lajosházán át a Szalajka házig utazhatunk (menetidő: 50 perc). Az állomástól kellemes sétaútvonalon lehet eljutni a turistaházhoz. 

 

Sástó 

Kedvelt csónakázó és kiránduló hely a Mátrában, Magyarország legmagasabban fekvő tava, a környéket az itt található 53 m magas kilátóról csodálhatjuk meg.

 

Kékes 

Magyarország legmagasabb pontja, mely az Adria tengerhez viszonyítva 1014 méter, ahol már 1888-ban egy 20 méter magas, fából épített kilátó állt. A téli hónapokban népszerű síközpont és emellett gyógyszállóiról, túraútvonalairól is híres, ahol a friss hegyi levegő garantált.

 

Kékestető 

Manapság magát a Kékes csúcsát is szokás Kékestetőnek nevezni, pedig Kékestető, Gyöngyös városának egyik településrésze.

 

Gyöngyös:

A Mátra kapujaként ismert város patakjáról kapta a nevét, melynek vizében bőven tenyészett a folyami gyöngykagyló. 

Mátra Múzeum: 1957 óta fogadja látogatóit az Orczy kastélyban. 2009-ben bővült a múzeum a Természettudományi pavilonnal. Itt található hazánk legjelentősebb természettudományi gyűjteménye, melynek része országunk egyetlen hiánytalanul megmaradt mamutcsontváza.

Ferences rendház és műemlékkönyvtár: a hazai ferences rend legnagyobb kolostora, mely egy 16.000 kötetes könyvtárnak ad otthon. Az idelátogatók kellemes sétát tehetnek a rendház gyógynövény kertjében is. 

Szent Bertalan-plébániatemplom: Gyöngyös egyik fő látványossága a barokk stílusú, kéttornyú templom. A középkorban hazánk egyik legnagyobb gótikus temploma volt, melynek alapjaira építették újjá barokk stílusban. Itt található az ország második leggazdagabb egyházi kincstárgyűjteménye, mely a Szent Korona Házban tekinthető meg. 

Gyöngyösi Állatkert: a Csathó-kert völgyében helyezkedik el, mely Vadasparkként indult, ám mostanra a folyamatos állatfajok számának növekedésével és a park terjeszkedésével családias állatkertté nőtte ki magát. 

Mátravasút Múzeum: a helyi vasút több, mint 100 éves történetét mutatja be.

 

Mátraszentimre:

Az ország legmagasabban (780-810 méter) fekvő község együtteshez tartozik, Mátraszentistván, Mátraszentlászló, Bagolyirtás, Fallóskút és Galyatető társaságában.

Látnivalói: Szentkút, a Három falu temploma a fallóskúti búcsújáróhely, Piszkéstetői csillagvizsgáló, Vöröskő kilátó, Ásványház.

 

Galyatető:

Az ország harmadik legmagasabb hegycsúcsa 964 m-es magasságával. Híres, közkedvelt üdülőhely a Mátrában, több turistaút is érinti, köztük a legismertebb az Országos Kéktúra 20-as számú szakasza.

 

Parád:

A palócok egyik központja, a Palócház több mint 200 éves épületében fellelhetőek a korabeli palóc építészeti stílusjegyek. 

 

Parádfürdő:

Parád nagyközség településrésze, a Fehérkő hegy déli lábánál található. Az 1830-as évektől kezdődően építették ki az azóta is fejlődő üdülőtelepet, ahol számos fürdőgyógyászati betegséget kezelnek, a kénes gyógyvízzel pedig ivókúrákat végeznek. 

 

Parádsasvár

A Parádsasvári Kézműves Ház ad otthont a Parádsasvári üveggyár közel 300 éves múltját bemutató magángyűjteménynek. Az üvegmanufaktúra ma is látogatható, sőt kipróbálható az üvegfúvás technikája. Az Ybl Miklós tervei lapján épült egykori Károlyi-kastély ma nívós szállodaként üzemel.