A lengyel "Loire-völgy"

2020.05.20. - Ha Lengyelország, akkor Zakopane, Krakkó és Varsó jut először eszünkbe, pedig más tájakat is érdemes felfedezni. Dél-Sziléziában található a lengyelek kis Velencéje, a festői Opole városa. Sziléziát és az ország déli részét, Tarnówtól az ukrán határig „a lengyel Loire-völgy”-nek szokták nevezni. Ötnapos utazásunk során a legszebb lengyel kastélyok történetével és falaik között található gazdag kiállítási anyaggal ismerkedhetünk meg.

Szilézia Lengyelország délnyugati szeglete, természeti és történelmi látnivalók gazdag kínálatával várja az ide látogatókat. A Sziléziában található megannyi vár, várkastély közül (melyek egy része múzeumként, más része exkluzív szállodaként működik) a legismertebb és egyben a leglenyűgözőbb Ksiaz legendákkal övezett várkastélya, amely egy sűrű erdővel borított dombvidéket átszelő folyócska mellett, a kanyarulatban magasló sziklaszirt tetejére épült. A monumentális épületkomplexum egy igazi művészettörténeti csemege, a látogatókat valóságos építészeti stíluskavalkád várja. A legismertebb legenda szerint Hitler itt szerette volna a háború befejezése után berendezni személyes rezidenciáját, erre utal a kiterjedt földalatti járathálózat és a rejtélyes alagutak végeláthatatlan sora. A kastélyban titkos katonai kísérletek is folytak, de Ksiaz körül számos összeesküvés-elmélet is kering.

A régió központja a történelemben Boroszlóként is ismert Wrocław, amely több mint 600 ezer lakosával az ország negyedik legnagyobb városa. Kulturális nevezetességeivel, színesre festett, régi polgárházaival, vibráló belvárosával igazi turistamágnes. Wrocław a szép régi lengyel városok minden jellemzőjét magán hordozza. Impozáns középkori templomaival, az óváros közepén a négyzetes alaprajzú főtérrel, a régi városháza épületével sok tekintetben a turisták körében ismertebb Krakkóra emlékeztet. Izgalmas és viharos történelme során – Lengyelországon kívül – Csehországhoz, a Habsburgokhoz, a Porosz Királysághoz és a Német Birodalomhoz is tartozott, és mindegyik korszak rajta hagyta a maga keze nyomát, építészeti és kulturális értelemben is. Látogatásunk során egy nem mindennapi „törpevadászaton” is részt vehetünk. Hogy kik ezek a titokzatos törpék és mit keresnek a városban? Sétánk során erre is választ kapunk.

Wrocław-ot elhagyva Moszna 99 tornyú kastélya vár ránk, amely távolról olyan, mint a Disney-filmek elején látható mesevár, közelebbről pedig egy elvarázsolt kastélyra emlékeztet. Falairól vízköpők és élethű erdei állatok, köztük bagoly és bölény néznek ránk. Fordulatokban gazdag históriája egy leleményes lengyel bányászcsalád történetével fonódik össze. A családalapító még egyszerű bányászként kezdte, de egy ügyes házasságkötésnek köszönhetően gazdag iparmágnásként öregedett meg, és még lovaggá is ütötték. Túránk során mindenképpen útba kell ejtenünk egy hamisítatlan lengyel sörfőzdét is. A Tyskie Sörgyár meglátogatása közben nemcsak a sörkészítés fortélyaival ismerkedhetünk meg, de megkóstolhatjuk a lengyelek egyik legkedveltebb sörmárkáját is.

A második naptól szállásunk Tarnówban lesz. Az egyik legszebb lengyel reneszánsz város ezer szállal kötődik hazánkhoz. Tarnów és a magyar nép között a legszorosabb kapocs minden kétséget kizáróan Bem apó, a legendás tábornok, a város szülötte. Az óvárost a reneszánsz gyöngyszemének is nevezik, szabályos alaprajza az 1330-as évekből származik. Városi sétánk során ellátogatunk a Petőfi Sándorról elnevezett emlékparkba, ahol a kopjafákról leolvashatjuk azon csaták neveit, melyekben a költő is jelen volt. A főtér és környéke számos lengyel és magyar filmben szolgált díszletül. Önök tudják, melyik magyar történelmi film jeleneteit forgatták itt? Ha látták a művet, itt Önök előtt is megelevenednek a film képkockái. Tarnówból csillagtúrákat teszünk, ellátogatunk például Nowy Wiśnicz városkába, ahol az ország legpompásabb műemlék erődje található. Dębno vára szinte eredeti állapotában maradt ránk a 15. századból. A helyhez egy szerelmi legenda is kötődik: a vár ura megparancsolta lányának, hogy az általa kiválasztott lovaghoz menjen feleségül, ő azonban nem engedelmeskedett apja parancsának, ezért büntetésül befalazták a vár tornyába.

A déli határ közelében a legismertebb város Przemyśl, amely óriási erődrendszeréről híres. De a közelben számos kastély is vonzza a látogatókat, ezek közül az egyik Krasiczyn várkastélya, amely a lengyelországi késő reneszánsz építőművészet legjelesebb emléke. Az épület ékkövei a stukkódíszek, a falfestmények és a pompás attikás pártázat. A húszholdas, ősfákban és faritkaságokban bővelkedő tájparkban lévő, 19. századi épületben szálloda működik. A környék másik fontos látnivalója Łańcut 17. századi, fallal körülvett főúri kastélya, amely kitűnő állapotban maradt fent és az egyik leggazdagabban díszített és berendezett várkastélynak számít Lengyelországban. A hozzá tartozó istállóban hintó- és lovaskocsi-múzeum van, amely európai viszonylatban is egyedülálló látványosság.

Utazásunk végén egy igazi különlegesség vár ránk: a magyar históriában is nevezetes Nedec várát és a hozzá tartozó legendákat ismerhetjük meg. A várat a II. világháborúig főnemesek lakták, sosem építették át és sosem modernizálták teljes egészében. Ennek köszönhető, hogy ma is eredeti állapotában tekinthető meg. A csodálatos környezet magával ragadja az embert és igazán méltó befejezése egy gazdag, élményekkel teli útnak.

A program részletes leírása megtalálható az alábbi linkre kattintva: