ZEMPLÉNI TÁJAKON

Időpont: 2023. szeptember 22—24.
Részvételi díj: 68.900 Ft/fő
Ellátás: reggeli
Félpanziós felár: 13.000 Ft/fő
Egyágyas felár: 20.000 Ft/fő
Borkóstolós ebéd: 6000 Ft/fő
Belépők: kb. 14.000 Ft/fő
Elhelyezés: 2-3 ágyas zuhanyzós szobák.
Ez a program SZÉP-kártyával is fizethető irodáinkban!

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban, utazás Budapesten keresztül hazánk egyik legszebb vidékére. Boldogkőváralja felett egy ovális sziklán emelkedik a szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos vár. Régészeti, hadtörténeti és pénztörténeti kiállítás, zászló- és címertárlat, kovácsműhely és várbörtön, valamint Közép-Európa legnagyobb, a magyar történelem híres csatáit bemutató ólomkatona kiállítás várja a látogatókat. Innen Vizsolyra utazunk, ahol a református templomot és múzeumot keressük fel, itt látható az eredeti Károlyi Biblia egyik példánya is. Ezt követően a Zemplén egyik leglátványosabb kastélyához – a füzérradványi Károlyi-kastélyhoz érkezünk, séta a páratlan szépségű angolparkban. Szállás a környéken (2 éj). (kb. 550 km)

2. nap: A természetben túrázva érjük el hazánk egyik legszebb természeti csodáját, a Megyer-hegyi tengerszemet. A tó legmélyebb pontja: 6,5 méter, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víz fölé. Ezután egy séta keretében fedezzük fel Sárospatak történelmi hangulatú belvárosát, amit a „Bodrog-parti Athénként” is emlegetnek gazdag történelmi és művelődéstörténeti hagyományai miatt. A történelmi múlt jeles emléke a kastélyszerű vár, amely a hazai gótikus és reneszánsz építészet legértékesebb alkotásai közé tartozik. A várban található a Sub Rosa erkélyszoba, amelynek mennyezetfestménye az egyetlen fennmaradt alkotás az egykori barokk faliképek közül. A legenda szerint ebben a szobában, a „rózsa alatt” folytak a Wesselényi-összeesküvés titkos előkészítő tanácskozásai I. Rákóczi Ferenc vezetésével. Sárospatak nemcsak váráról, hanem kollégiumáról is híres, ahol számos neves írónk, költőnk és politikusunk tanult. Széphalmon tisztelgés a nyelvújító Kazinczy Ferenc síremléke előtt. Az író 1806-ban költözött Bányácskára, amit aztán ő nevezett el Széphalomnak. A település évtizedeken át az ország egyik szellemi központja volt, erre emlékeztet minden arra járót a kúria kertjében emelt emlékcsarnok. (kb. 100 km)

3. nap: Napunk első felében rövid séta Telkibányán, majd a Zempléni-hegység egyik leglátványosabb várát, a füzéri várat keressük fel, mely már messziről uralja a tájat hófehér falaival. Kirándulásunk méltó zárásaként az UNESCO védelem alatt álló Tokajba utazunk. Egy fakultatív borkóstolóval egybekötött ebéden veszünk részt, ahol lehetőségünk lesz megízlelni a világhírű tokaji aszút is vagy szabadprogram a hangulatos barokk belvárosban. Élményekkel feltöltődve indulunk haza, érkezés a késő esti órákban. (kb. 580 km)

Biztosítjuk (min. 4 fő esetén) a felszállást (transzfer vagy csatlakozás) az alábbi városokban: Budapest, Győr, Hatvan, Keszthely, Körmend, Lenti, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa,  Sopron, Szombathely, Tatabánya, Zalaegerszeg

BoldogkőTokajSárospatak