A FEKETE HEGYEK ORSZÁGA, MONTENEGRÓ ÉS BOSZNIA CSODÁI

Időpont: 2023. szeptember 29—október 5.
Részvételi díj: 168.900 Ft/fő
Ellátás: reggeli
Félpanziós felár: 25.000 Ft/fő
Egyágyas felár: 35.000 Ft/fő
BBP: 4550 Ft/fő
Belépők: kb. 75 EUR/fő + fakultatív 45 EUR/fő
Stari Bar - Skadar: 7800 Ft/fő
Tara-kanyon — Ostrogi kolostor: 12.200 Ft/fő
Elhelyezés: 2-3 ágyas zuhanyzós szobák

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban, utazás rövid pihenőkkel a festői balkáni tájakon keresztül. Fotószünet Jajcében, melynek vízesését Csontváry is megfestette. Továbbutazás a Szarajevóba, szállás (1 éj). (kb. 820 km)

2. nap: Reggeli után ismerkedés Szarajevóval. A városon jól látszik a történelmi sokszínűség: a belváros hangulatos utcáin egymást váltják a keleties szűk utcák, mecsetek, jellegzetes kis házak és a monarchia idején épült szecessziós épületek, katolikus templomok. Következő állomásunk az ország kevésbé ismert ékszerdoboza, Trebinje. A hegyekkel körülvett kis városkát a kristálytiszta Trebisnjica folyó szeli ketté, egyedi hangulatot adva a belvárosnak. A város szimbóluma az Arslanagica-híd, amely régebbi, mint a mostari Öreg-híd, körülbelül 500 éves. Kihagyhatatlan látnivaló a Hercegovacka Gracanica templom, amely egy koszovói pravoszláv templom pontos mása. Szállás Igaloban (1 éj). (kb. 260 km)

3. nap: Délelőtt a Világörökség részét képező Kotori-öböl szépségeivel ismerkedünk egy fakultatív hajókirándulás keretében. A hajózás után séta a névadó Kotor 1000 méternél magasabb hegyekkel ölelt óvárosában. A 15. században, a velencei uralom idején építették ki a város körül az erődítményszerű városfalakat. A Földközi-tenger vidékén a legépebben megmaradt erődrendszer a Világörökség része. Majd a Lovcen-hegységre kapaszkodunk fel (Lovcen Nemzeti Park), ahonnan lélegzetelállító az öböl csodálatos panorámája. Egy hangulatos hegyi faluban finom házi sonkát, sajtot és mézbort kóstolhatunk. Továbbutazás a tengerpartra, szállás Budvában (3 éj). (kb. 150 km)

4. nap: Tengerparti pihenés vagy fakultatív kirándulás az UNESCO listáján is szereplő Durmitor Nemzeti Parkba. Megcsodáljuk Európa leghosszabb kanyonját a Tara-kanyont (78 km), melynek mélysége helyenként eléri az 1300 métert is. Fotószünet a Tara hídnál, ahonnét páratlan kilátásban lehet részünk a festői szépségű Tara folyóra. A nap második felében a kősziklába épült Ostrog kolostorhoz látogatunk, ami az egyik legnépszerűbb zarándokhely az országban. (kb. 380 km)

5. nap: Tengerparti pihenés vagy fakultatív kirándulás Stari Barba, melynek óvárosa közel ezer éves múltra tekint vissza. Séta a műemlékekben gazdag, szűk hegyi utcákon. Délután hajókázás a Balkán-félsziget legnagyobb taván, a Skadari-tavon, melynek madárrezervátuma egyedülálló. Ebéd egy tóparti étteremben, ahol helyi specialitásokat kóstolhatunk meg. (kb. 200 km)

6. nap: : Reggeli után Cetinje, az ország régi fővárosa vár ránk. Ismerkedés a főbb látnivalókkal: Kék ház, Nikolaj király palotája, Szent Péter-kolostor. Továbbutazás Blagajba, ahol felkeressük a misztikus dervisek kolostorát és megcsodálhatjuk a Buna-folyó 200 méter magas szikla alól felszínre törő forrását. Szállás Blagaj környékén (1 éj). (kb. 250 km)

7. nap: Reggeli után utazás Mostarba, séta Bosznia-Hercegovina leghíresebb városában. A Neretva-folyó két partján álló város jelképe az eredetileg a 16. század közepén épült Öreg-híd, amit elegáns szépsége miatt “Megkövült Holdnak” neveztek. A folyó felett 24 méter magasan átívelő hidat a háború után magyar közreműködéssel, a régi módszerekkel építették újjá. A híd és a gyönyörű, oszmán középkori állapotokat megőrző belváros a Világörökség része. Hazautazás rövid pihenőkkel, érkezés az éjszakai órákban. (kb. 850 km)

Az utazáshoz érvényes útlevél vagy kártyás személyi igazolvány szükséges.

Biztosítjuk (min. 4 fő esetén) a felszállást (transzfer vagy csatlakozás) az alábbi városokban: Budapest, Győr, Keszthely, Lenti, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Sopron, Szombathely, Tatabánya, Zalaegerszeg

 

MostarSkadari-tóCetinjeBudvaKotorKotori-öbölBlagajSzarajevó