A FEKETE HEGYEK ORSZÁGA, MONTENEGRÓ ÉS BOSZNIA CSODÁI

Időpont: 2024. május 14-20.
Részvételi díj: 186.500 Ft/fő
Ellátás: reggeli
Félpanziós felár: 26.000 Ft/fő
Egyágyas felár: 38.000 Ft/fő
BBP: 5110 Ft/fő
Belépők: kb. 80 EUR/fő + fakultatív 20 EUR/fő
Stari Bar: 8500 Ft/fő
Tara-kanyon - Ostrogi kolostor: 14.000 Ft/fő
Elhelyezés: 2-3 ágyas zuhanyzós szobák

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban, utazás rövid pihenőkkel a festői balkáni tájakon keresztül Bosznia-Hercegovinába. Fotószünet Jajcében, melynek vízesését Csontváry is megfestette. Továbbutazás Szarajevóba, szállás a környéken (1 éj). (kb. 820 km)

2. nap: Reggeli után ismerkedés Szarajevóval. A városon jól látszik a történelmi sokszínűség: a belváros hangulatos utcáin egymást váltják a keleties szűk utcák, mecsetek, jellegzetes kis házak és a monarchia idején épült szecessziós épületek, katolikus templomok. Az óvárosban sétálva olyan érzésünk támadhat, mintha a távol-keleten járnánk, szabadidő a nyüzsgő bazárokban vásárlási lehetőséggel. Továbbutazás Montenegróba, szállás Igalo környékén (1 éj). (kb. 260 km)

3. nap: Délelőtt a Világörökség részét képező Kotori-öböl szépségeivel ismerkedünk egy fakultatív hajókirándulás keretében. A hajózás után séta a névadó Kotor 1000 méternél magasabb hegyekkel ölelt óvárosában. A 15. században, a velencei uralom idején építették ki a város körül az erődítményszerű városfalakat. A Földközi-tenger vidékén a legépebben megmaradt erődrendszer a Világörökség része. A Lovcen-hegységre kapaszkodunk fel (Lovcen Nemzeti Park), ahonnan lélegzetelállító az öböl csodálatos panorámája. Egy hangulatos hegyi faluban finom házi sonkát, sajtot és mézbort kóstolhatunk. Továbbutazás a tengerpartra, szállás Budva környékén (3 éj). (kb. 150 km)

4. nap: Tengerparti pihenés vagy fakultatív kirándulás az UNESCO listáján is szereplő Durmitor Nemzeti Parkba. A sebes sodrású Tara folyó évszázadok alatt alakította ki a medrét - a 78 km hosszú Tara-kanyon Európa leghosszabb kanyonja, mélysége helyenként eléri az 1300 métert is. Fotószünet a Tara hídnál, ahonnét páratlan kilátásban lehet részünk a festői szépségű Tara folyóra. A nap második felében a kősziklába épült Ostrog kolostorhoz látogatunk, ami az egyik legnépszerűbb zarándokhely az országban. (kb. 380 km)

5. nap: Tengerparti pihenés vagy délelőtt fakultatív kirándulás Stari Barba, melynek óvárosa közel ezer éves múltra tekint vissza. Séta a műemlékekben gazdag, szűk hegyi utcákon. Felkeressük az ország legidősebb olajfáját, ami több mint 2000 éves, mára a város jelképévé vált. Hazaútban rövid fotószünet Sveti Stefan apró félszigeténél, a sziklaszirtre tapadt falucska káprázatos látványt nyújt. (kb. 150 km)

6. nap: Reggeli után búcsúzunk Montenegrótól, ismerkedés Bosznia-Hercegovina egy kevésbé ismert ékszerdobozával, Trebinjével. A hegyekkel körülvett kis városkát a kristálytiszta Trebisnjica folyó szeli ketté, egyedi hangulatot adva a belvárosnak. A város szimbóluma az Arslanagica híd, amely régebbi, mint a mostari Öreg-híd, körülbelül 500 éves. Kihagyhatatlan látnivaló a Hercegovacka Gracanica templom, amely egy koszovói pravoszláv templom pontos mása. Továbbutazás Blagajba, ahol felkeressük a misztikus dervisek kolostorát és megcsodálhatjuk a Buna-folyó 200 méter magas szikla alól felszínre törő forrását. Szállás a környéken (1 éj). (kb. 200 km)

7. nap: Reggeli után utazás Mostarba, séta Bosznia-Hercegovina leghíresebb városában. A Neretva-folyó két partján álló város jelképe az eredetileg a 16. század közepén épült Öreg-híd, amit elegáns szépsége miatt “Megkövült Holdnak” neveztek. A folyó felett 24 méter magasan átívelő hidat a dél-szláv háborúban lerombolták, majd a háború után magyar közreműködéssel, a régi módszerekkel építették újjá. A híd és a gyönyörű, oszmán középkori állapotokat megőrző belváros a Világörökség része. Hazautazás rövid pihenőkkel, érkezés az éjszakai órákban. (kb. 850 km)

Az utazáshoz érvényes útlevél vagy kártyás személyi igazolvány szükséges.

Biztosítjuk (min. 4 fő esetén) a felszállást (transzfer vagy csatlakozás) az alábbi városokban: Budapest, Győr, Keszthely, Lenti, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Sopron, Szombathely, Tatabánya, Zalaegerszeg

 

MostarSkadari-tóCetinjeBudvaKotorKotori-öbölBlagajSzarajevó