A FEKETE HEGYEK ORSZÁGA, MONTENEGRÓ ÉS BOSZNIA CSODÁI

Időpont: 2022. október 3-9.
Részvételi díj: 157.000,- Ft/fő
Ellátás: félpanzió
Egyágyas felár: 30.000,- Ft/fő
BBP: 3.990,- Ft/fő
Belépők: kb. 118 EUR/fő
Stari Bar - Skadar (előre fizetendő): 6000,- Ft/fő
Elhelyezés: 2-3 ágyas zuhanyzós szobák

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban, utazás rövid pihenőkkel a festői balkáni tájakon keresztül. Fotószünet Jajcében, melynek vízesését Csontváry is megfestette. Továbbutazás a Szarajevóba, szállás (1 éj). (kb. 820 km)

2. nap: Reggeli után ismerkedés Szarajevóval. A városon jól látszik a történelmi sokszínűség: a belváros hangulatos utcáin egymást váltják a keleties szűk utcák, mecsetek, jellegzetes kis házak és a monarchia idején épült szecessziós épületek, katolikus templomok. Következő állomásunk az ország kevésbé ismert ékszerdoboza, Trebinje. A hegyekkel körülvett kis városkát a kristálytiszta Trebisnjica folyó szeli ketté, egyedi hangulatot adva a belvárosnak. A város szimbóluma az Arslanagica-híd, amely régebbi, mint a mostari Öreg-híd, körülbelül 500 éves. Kihagyhatatlan látnivaló a Hercegovacka Gracanica templom, amely egy koszovói pravoszláv templom pontos mása. Szállás Igaloban (1 éj). (kb. 260 km)

3. nap: A korai reggeli után útunk az UNESCO listáján is szereplő Durmitor Nemzeti Parkba vezet. Megcsodáljuk Európa leghosszabb kanyonját a Tara-kanyont (78 km), melynek mélysége eléri az 1300 métert is. Fotószünet a Tara hídnál, ahonnét páratlan kilátásban lehet részünk a festői szépségű Tara folyóra. A nap második felében a kősziklába épült Ostrog monostorhoz látogatunk, ami az egyik legnépszerűbb zarándokhely az országban. Szállás Budvában (3 éj). (kb. 400 km)

4. nap: Tengerparti pihenés vagy fakultatív kirándulás: napunk első felében Stari Bar óvárosával ismerkedünk, a romváros közel ezer éves múltra tekint vissza. Séta a műemlékekben gazdag, szűk hegyi utcákban. Délután hajókázás a Balkán-félsziget legnagyobb taván, a Skadari-tavon, melynek madárrezervátuma egyedülálló. Ebéd egy tóparti étteremben, ahol helyi specialitásokat kóstolhatunk meg. (kb. 200 km)

5. nap: A nap első programjaként a Lovcen-hegységre kapaszkodunk fel (Lovcen Nemzeti Park), ahonnan lélegzetelállító az öböl csodálatos panorámája. Egy hangulatos hegyi faluban finom házi sonkát, sajtot és mézbort kóstolhatunk. Következő állomásunk Cetinje, az ország régi fővárosa, városnézés keretében ismerkedünk a főbb látnivalókkal: Kék ház, Nikolaj király palotája, Szent Péter-kolostor. Délután fürdési lehetőség Budván. (kb. 100 km)

6. nap: Délelőtt a Világörökség részét képező Kotori-öböl szépségeivel ismerkedünk egy fakultatív hajókirándulás keretében. A hajózás után séta a névadó Kotor 1000 méternél magasabb hegyekkel ölelt óvárosában. A 15. században, a velencei uralom idején építették ki a város körül az erődítményszerű városfalakat. A Földközi-tenger vidékén a legépebben megmaradt erődrendszer a Világörökség része. Továbbutazás Blagajba, ahol felkeressük a misztikus dervisek kolostorát és megcsodálhatjuk a Buna-folyó 200 méter magas szikla alól felszínre törő forrását. Szállás Blagajban (1 éj). (kb. 250 km)

7. nap: Reggeli után utazás Mostarba, séta Bosznia-Hercegovina leghíresebb városában. A Neretva-folyó két partján álló város jelképe az eredetileg a 16. század közepén épült Öreg-híd, amit elegáns szépsége miatt “Megkövült Holdnak” neveztek. A folyó felett 24 méter magasan átívelő hidat a háború után magyar közreműködéssel, a régi módszerekkel építették újjá. A híd és a gyönyörű, oszmán középkori állapotokat megőrző belváros a Világörökség része. Hazautazás rövid pihenőkkel, érkezés az éjszakai órákban. (kb. 850 km)

Az utazáshoz érvényes útlevél vagy kártyás személyi igazolvány szükséges.

 

Biztosítjuk (min. 4 fő esetén) a felszállást (transzfer vagy csatlakozás) az alábbi városokban: Budapest, Győr, Keszthely, Lenti, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Sopron, Szombathely, Tatabánya, Zalaegerszeg

 

MostarSkadari-tóCetinjeBudvaKotorKotori-öbölBlagajSzarajevó