SMARAGDZÖLD SZLOVÉNIA

Időpont: 2024. június 12-16.
Részvételi díj: 143.000 Ft/fő
Ellátás: reggeli
Félpanzió: 32.000 Ft/fő
Egyágyas felár: 35.000 Ft/fő
Biztosítás: 3650 Ft/fő
Belépők: kb. 90 EUR/fő

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban, utazás rövid pihenőkkel Szlovéniába. Bledben a hegyekkel és zöldellő erdőkkel körülölelt tó felett magasodó középkori lovagvárba látogatunk, mely egy sziklaszirt tetejére épült. A várfalon megpihenve páratlan kilátásban lesz részünk. Csónakokkal (pletna) érkezünk a tóban lévő kis szigetre, ahol 99 lépcsőfokot megmászva érünk fel a középkori templomhoz melynek híres kívánságharangját is megkongathatjuk. Ha már itt járunk a híres bledi krémest se felejtsük el megkóstolni. Ezután a meredek sziklafalak közt tajtékzó Radovna folyó által vájt Vintgar-szurdokot keressük fel. A szurdokban fahidakon sétálunk a folyó felett, ahol alattunk néhány helyen haragosan zúg a patak, máshol kisimul a víztükör végül a 16 méter magas Sum vízeséssel hagyja el a szurdokot. Szállás Lesce környékén (4 éj). (kb. 700 km)

2. nap Napunk kezdéseként séta a mesébe illő környezetben fekvő, kristálytiszta vizű Jasna-tó partján. Ezután Szlovénia legismertebb és egyben legszebb folyóvölgyében kirándulunk, a smaragdzöld Isonzó-folyó mentén. Bovec mellett található az a katonatemetőt, ahol az osztrák-magyar hadsereg hősi halottjai nyugszanak. Séta a gyönyörű környezetben fekvő Kobaridban, ahol megtekintjük a híres I. világháborús múzeumot. Innen gyalogtúrával a Soca folyón átívelő híres Napóleon hídon át a környék egyik legszebb látványosságához, a Kozjak-vízeséshez érkezünk. Visszautazás a szálláshelyre, útközben rövid fotószünet a Kluze-erődnél. (kb. 250 km)

3. nap: Napunkat a festői szépségű Bohinji-tó környékén töltjük. Ribčev Lazban kezdünk, ahol a tó szimbólumaként ismert hidat és a mögötte álló Szent János-templomot keressük fel, majd sétahajóval indulunk a tó felfedezésére és érkezünk Ukanc településre. Ezután a Száva-vízeséshez vezet utunk, mely egy hosszú lépcsősor (553 lépcsőfok) megtételét jelenti. A több száz méter magas, impozáns Komma-szikla oldalából, csaknem 70 méter magasból alázúduló vízesés a Száva-folyó egyik forrása, és több száz kilométeres útjának kezdete. Felvonóval felmegyünk a Vogel-hegy csúcsára, 1500 méter feletti magasságba. Fentről mesés kilátás tárul elénk, lent a tó, szemben a Triglav havas csúcsai. (kb. 100 km)

4. nap: Reggeli után Olaszországba indulunk, első állomásunk az olasz Júliai-Alpok egyik legszebb kirándulóhelye, a Fusinei-tavak. Séta a hegyekkel körülvett zöldeskék tengerszemek körül. Kabinos felvonóval érkezünk az 1789 méter magas Lussari-hegyre, tiszta időben páratlan körpanorámában lesz részünk. Látogatás a tündéri kis falucska különleges hangulatot árasztó zarándoktemplomában. Rövid pihenő az alpesi környezetben fekvő Tarvisio belvárosában, vásárlási lehetőség a híres piacon. (kb. 150 km)

5. nap: Reggeli után búcsúzunk Szlovénia smaragdzöld vidékétől, hazaútban városnéző séta során ismerkedünk a fiatal főváros Ljubljana nevezetességeivel: Szent Miklós-katedrális, a világhírű építész, Plecnik egyedülálló hármas kőhídja, városháza. Szabadidő után rövid pihenőkkel hazautazás, érkezés a késő esti órákban. (kb. 600 km)

BledKozjak-vízesésRibcev LazVintgar-szurdok