SMARAGDZÖLD TÁJAKON

Időpont: 2023. május 3-7.
Részvételi díj: 135.000 Ft/fő
Ellátás: reggeli
Félpanzió: 30.000 Ft/fő
Egyágyas felár: 35.000 Ft/fő
Biztosítás: 3250Ft/fő
Belépők: kb. 90 EUR/fő

1. nap: Indulás a reggeli órákban, utazás rövid pihenőkkel Szlovéniába. A délutáni órákban már Szlovénia legismertebb és egyben legszebb folyóvölgyében kirándulunk, a smaragdzöld Isonzó-folyó mentén. Elsőként a gyönyörű környezetben fekvő Kobaridban sétálunk, ahol megtekintjük a híres I. világháborús múzeumot. Innen gyalogtúrával a Soca folyón átívelő híres Napóleon hídon át a környék egyik legszebb látványosságához, a Kozjak-vízeséshez érkezünk. A túra végén újra buszra szállunk és Bovec mellett megtekintjük a katonatemetőt, ahol az osztrák-magyar hadsereg hősi halottjai nyugszanak. Rövid fotószünet a Kluze-erődnél, szállás a Bledi-tó környékén (4 éj). (kb. 700 km)

2. nap: Reggeli után a meredek sziklafalak közt tajtékzó Radovna folyó által vájt Vintgar-szurdokot keressük fel. A szurdokban fahidakon sétálunk a folyó felett, ahol alattunk néhány helyen haragosan zúg a patak, máshol kisimul a víztükör végül a 16 méter magas Sum vízeséssel hagyja el a szurdokot. Majd Bledben a hegyekkel és zöldellő erdőkkel körülölelt tó felett magasodó középkori lovagvárba látogatunk, mely egy sziklaszirt tetejére épült. A várfalon megpihenve páratlan kilátásban lesz részünk. Csónakokkal (pletna) érkezünk a tóban lévő kis szigetre, ahol 99 lépcsőfokot megmászva érünk fel a középkori templomhoz melynek híres kívánságharangját is megkongathatjuk. Ha már itt járunk a híres bledi krémest se felejtsük el megkóstolni. (kb. 50 km)

3. nap: Napunkat a festői szépségű Bohinji-tó környékén töltjük. Elsőként a varázslatos szépségű Mostnica-szurdokban túrázunk, a szurdokba vezető ösvényről időnként a szédítő mélységekbe pillanthatunk, helyenként pedig a folyó kristálytiszta vízétől frissülhetünk. Ezután a Száva-vízesést fedezzük fel, az út egy hosszú lépcsősor megtételét igényli. A több száz méter magas, impozáns Komma-szikla oldalából, csaknem 70 méter magasból alázúduló vízesés a Száva-folyó egyik forrása, és több száz kilométeres útjának kezdete. A túra után Ukanc településről sétahajóval indulunk a tó meghódítására. A hajózás után Ribčev Laz településre érkezünk, ahol a tó szimbólumaként ismert hidat és a mögötte álló Szent János-templomot keressük fel. Lehetőségünk nyílik felvonóval felmenni a Vogel-hegy csúcsára, 1500 méter feletti magasságba. Fentről mesés kilátás tárul elénk: lenn a tó, szemben a Triglav havas csúcsai. (kb. 100 km)

4. nap: Reggeli után Olaszországba indulunk, első állomásunk az olasz Júliai-Alpok egyik legszebb kirándulóhelye, a Fusinei-tavak. Séta a hegyekkel körülvett zöldeskék tengerszemek körül. Kabinos felvonóval érkezünk az 1789 méter magas Lussari-hegyre, tiszta időben páratlan körpanorámában lesz részünk. Látogatás a tündéri kis falucska különleges hangulatot árasztó zarándoktemplomában. Rövid pihenő az alpesi környezetben fekvő Tarvisio belvárosában, vásárlási lehetőség a híres piacon. Napunk megkoronázásaként pihenő a mesébe illő környezetben fekvő, kristálytiszta vízű Jasna-tó partján. (kb. 150 km)

5. nap: Reggeli után búcsúzunk Szlovénia smaragdzöld vidékétől, hazaútban az ország legrégibb városa, Skofja Loka vár ránk. A festői kisváros bájos történelmi tereivel, kacskaringós utcácskáival, az óváros fölé magasodó várával, a kis folyókon átívelő hídjaival és a környező hegyekkel csodás látványt nyújt az idelátogatóknak. Innen Ljubljanába utazunk tovább. Városnéző séta során ismerkedünk a fiatal főváros nevezetességeivel: Szent Miklós-katedrális, a világhírű építész, Plecnik egyedülálló hármas kőhídja, városháza. Szabadidő után rövid pihenőkkel hazautazás, érkezés a késő esti órákban. (kb. 600 km)

BledKozjak-vízesésRibcev LazVintgar-szurdok