PUGLIA GYÖNGYSZEMEI ÉS A NAPFÉNYES SZICÍLIA

Időpont: 2023. szeptember 18-27.
Részvételi díj: 399.900 Ft/fő
Ellátás: reggeli
Félpanziós felár: 72.000 Ft/fő
Egyágyas felár: 99.000 Ft/fő
BBP: 6500 Ft/fő
Belépők: kb. 140 EUR/fő; fakultatív 18 EUR/fő
Erice-Monreale: 15.000 Ft/fő
Elhelyezés: 2-3 ágyas zuhanyzós szobák

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban, utazás Szlovénián át rövid pihenőkkel a Rimini környéki szálláshelyre (1 éj). (kb. 1000 km)

2. nap: Reggeli után „Olaszország sarkantyújába”, Puglia tartomány fővárosába, Bariba utazunk. Óvárosa számtalan középkori történelmi látnivalóval rendelkezik: a Piazza del Ferrarese, a San Sabino-katedrális, a San Nicola-bazilika (Szent Miklós sírja) és a várkastély mind-mind Bari jelképévé váltak. Itt már megérezzük a hamisítatlan dél-olasz hangulatot. Szállás a környéken (1 éj). (kb. 600 km)

3. nap: Délelőtt felejthetetlen élményben lehet részünk, amikor a tartomány másik gyöngyszemét az UNESCO által védett Alberobellot, a trullik hazáját fedezzük fel. Igazán különleges látványt nyújt a domboldalba mészkőből épített varázslatos „törpfalva”. Ezután Olaszország egyik legérdekesebb turisztikai célpontját, a barlanglakásairól híres Materát keressük fel, mely szintén a Világörökség része. Az óváros központjában a labirintusszerű utcák és lépcsők között sétálunk a Dóm térhez. Tovább folytatjuk utunkat a csizma orrába, szállás Villa San Govanni környékén (1 éj). (kb. 450 km)

4. nap: Reggeli után a Messinai-szoroson komppal átkelve érkezünk Szicília szigetére. Első utunk a ma is működő tűzhányóhoz, az Etnához vezet. Az 1800 méteren található alapbázisig autóbuszunkkal utazunk, ahol a vulkáni tevékenység nyomait lelhetjük fel a Szilveszter-kráternél (fakultatív lehetőség a közel 3000 méterig történő feljutás felvonóval/dzsippel (helyszíni fizetéssel)). Az Etna felfedezése után a Jón-tengerpart fölött magasodó, szépséges fekvésű Taorminába utazunk. A varázslatos látvány és hangulat költőket és festőket is megragadott az évszázadok folyamán, köztük Goethét vagy Csontváryt is. Séta a városban a világhírű görög-római színház, a Palazza Corvaja, a korzó a panorámaterasszal és a Szent Katalin-templom megtekintésével. Szállás Catania környékén (2 éj). (kb. 250 km)

5. nap: A sziget déli részén az egyedi hangulatú, festői szépségű világörökségi értékekkel rendelkező barokk várossal, Siracusával ismerkedünk. Cicero így jellemezte: „a legnagyobb görög város és mind közül a leggyönyörűbb”. Városnéző séta az Ortigia szigeten fekvő óvárosban és a Régészeti Parkban. Majd egyik legszebb szicíliai várossal ismerkedünk, a híres kikötőváros Catania főterét és óvárosát vétek lenne kihagyni. A Piazza del Duomo a barokk építészet remekműve, a Via dei Crociferin tett séta pedig a város egyik legérdekesebb programja. (kb. 200 km)

6. nap: Reggel Piazza Armerinába indulunk, ahol megtekintjük a város legfőbb nevezeteségét a Villa Romana del Casale római villát. A világ egyik leggazdagabb és legszélesebb körű római mozaikgyűjteménye található itt, amelyek helyszínét az UNESCO a kulturális Világörökség részévé nyilvánította. Napunkat Agrigentoban, a „Templomok völgyében” antik korok pompás, közel 2500 éves emlékeivel fejezzük be.  A földön fekvő több mint 7 méter hosszú oszlopot helyettesítő Atlasz megtekintése után továbbutazás a Palermo környéki szálláshelyre (2 éj). (kb. 270 km)

7. nap: Pihenés, szabadprogram vagy fakultatív kirándulás: Ericébe utazunk, ahol a márvány és kőfaragó-technika szép példáját láthatjuk a templomban, a várkastély teraszáról pedig csodás panoráma tárul elénk Trapanira és a környező szigetekre. A dóm harangtornya mellett a két impozáns erőd is kiváló fotótémát kínál. Programunkat a normann alapítású városkában, Monrealéban folytatjuk, megtekintjük a dóm világhírű mozaikjait, melyek közel 6500 négyzetmétert borítanak és Ó- és Újtestamentumi jeleneteket ábrázolnak illetve a kolostor gyönyörű cosmata-kerengőjét. (kb. 350 km)

8. nap: Látogatás a varázslatos Cefalúban, a dóm Szicília legrégebbi normann dómja és 2015 óta a Világörökség része. Délután ismerkedés a sziget fővárosával, az építészeti emlékekben rendkívül gazdag Palermóval: Királyi palota, Palatinus-kápolna, parlament, dóm, botanikus kert megtekintése. Este hajóra szállunk és Nápoly felé indulva az éjszakát tengeren, egy komphajó kabinjaiban* töltjük (1 éj). (kb. 100 km) 

9. nap: Reggel a Sorrentói-félsziget mellett elhajózva gyönyörködhetünk a napfelkelte fényeiben. Nápoly kikötőjébe érkezve a Castel Nouvo látványa fogad bennünket, kávészünet a mindig nyüzsgő városban. Orvietóba utazunk, felvonóval és helyi kisbuszokkal érkezünk a tipikus „zebracsíkos” román kori dómhoz. A Michelangelo által is figyelmesen tanulmányozott Brizio kápolna őrzi Fra Angelico és Luca Signorelli világhírű freskóit. A kápolna és a „bolsenai csoda” misekendőjét őrző oltár megtekintése után séta a hangulatos városkában. Továbbutazás, szállás Montecatini Termében (1 éj). (kb. 550 km)

10. nap: Hazautazás rövid technikai szünetekkel, útközben rövid városnéző séta Bolognában. Érkezés a késő esti órákban. (kb. 950 km)

* A komphajón nincs vacsora lehetőség.

 

Biztosítjuk (min. 4 fő esetén) a felszállást (transzfer vagy csatlakozás) az alábbi városokban: Budapest, Győr, Keszthely, Körmend, Lenti, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Sopron, Szombathely, Tatabánya, Zalaegerszeg