NAPSÜTÖTTE ITÁLIA: UMBRIA, LAZIO ÉS TOSZKÁNA REJTETT ÉRTÉKEI

Időpont: 2024. október 22-27.
Részvételi díj: 220.000 Ft/fő
Ellátás: reggeli
Félpanziós felár: 56.000 Ft/fő
Egyágyas felár: 65.000 Ft/fő
BBP: 4380 Ft/fő
Belépők: kb. 80 EUR/fő
Elhelyezés: 2-3 ágyas zuhanyzós szobák

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban, utazás rövid pihenőkkel Szlovénián keresztül Olaszországba. Rövid megálló Raffaello szülővárosában, Urbinoban. A város történelmi magja a Világörökség része, ahol az az érzés kerít minket hatalmába: mintha megállt volna az idő. Szállás a környéken (1 éj). (kb. 1000 km)

2. nap: Reggeli után Don Matteo nyomába eredünk. Gubbio az Ingino hegy nyúlványán fekszik, terméskő házai teraszos elrendezéssel épülték be a hegyoldalt. A város, melyről Szerb Antal Utas és holdvilág című regényében is ír látnivalókban gazdag: a 14. századi Consoli palota, a gótikus dóm és a középkori városnegyed, de a költő szavait idézve: „itt maga a város a látnivaló”. Aki szereti a kalandot az az óváros mellől induló libegővel felmehet a város feletti hegytetőre, ahonnét csodaszép panorámában lesz része. Innen Umbria fővárosába, Perugiába indulunk.  Az etruszk város 5 egymás melletti dombra épült, minimetróval érjük el a műemlékekben gazdag, történelmi központot. Városnéző séta során megtekintjük a legkiemelkedőbb látnivalókat: San Lorenzo-székesegyház, Maggiore szökőkút és a monumentális etruszk (augustusi) boltív. Napunk méltó zárásaként látogatás egy híres csokoládégyárban, ahol egy kóstolón is rész veszünk. Továbbutazás az Orvieto környéki szálláshelyre (3 éj). (kb. 200 km) 

3. nap: Napunkat Umbria tartomány legszebb természeti látványosságánál a Marmore-vízesésnél kezdjük. Érdekessége, hogy a világ legnagyobb ember alkotta vízesését a rómaiak több mint 2000 éve hozták létre. A víz 3 lépcsőben 165 méter magasból zúdul alá.  Utazás a hegytetőn magasodó városba, mely egy a völgy felett ívelő gyalogos hídon közelíthető meg. Bagnoregio Itália szellemvárosai közül talán a legérdekesebb és legszebb, „halott városként” is emlegetik: utcái bűvös hangulatot árasztanak, mintha egy időutazáson vennénk részt. (kb. 200 km)

4. nap: Reggeli után Orvietót fedezzük fel, felvonóval és helyi kisbuszokkal érkezünk a tipikus „zebracsíkos” román kori dómhoz. A Michelangelo által is figyelmesen tanulmányozott Brizio kápolna őrzi Fra Angelico és Luca Signorelli világhírű freskóit. A kápolna és a „bolsenai csoda” misekendőjét rejtő oltár megtekintése után séta a hangulatos városkában. A hegytetőre épült város másik híres látnivalója a Szent Patrik-kút. A mérnöki műalkotás érdekessége, hogy 284 csigalépcsőn keresztül ereszkedünk le a titokzatos mélységbe. Utazás a Bolsena-tó partján fekvő hangulatos Bolsenába, séta a városfalakkal körülvett középkori hangulatot árasztó városban és a festői szépségű tóparton, amit Közép-Olaszország drágakövének is neveznek. (kb. 200 km)

5. nap: Reggeli után a hegytetőre épült Pienzába utazunk, történelmi központját kulturális világörökséggé nyilvánították. Keskeny sikátorok, kőből épült házak, árnyas terek és remek kilátás jellemzik. A csodálatos dél-toszkán városka a művészettörténetben a reneszánsz városépítészet bölcsője.  A Val d’Orcia és Val di Chiana völgyek között megbúvó Montepulciano középkori városkájába már csak a fenséges panoráma miatt is érdemes ellátogatni. A 600 méter magas mészkő hegygerincen épült dél-toszkán városka dúskál az elegáns reneszánsz palotákban, régi templomokban és bájos terekben, igazi kis ékköve Toszkánának. A város híres a boráról is, a szakértők szerint az itt készülő Vino Nobile egyike Olaszország legjobb borainak. Szabadprogram, vásárlási lehetőség. Napunk zárásaként a „Napsütötte Toszkána” városába, a lenyűgöző fekvésű Cortonába utazunk, mely egy 500 méter magas hegy oldalában épült. Szállás Arezzo környékén (1 éj). (kb. 300 km)

6. nap: Reggeli után hazaindulás, rövid megálló Olaszország egyik elbűvölő, de kevésbé ismert városában. Arezzo kerámia- és fémvárosként híres, valamint az etruszk civilizáció bölcsője. Séta az elbűvölő fő téren és a régi épületek között megbúvó történelmi óvárosban. Hazautazás folyamatos pihenőkkel, érkezés az éjszakai órákban. (kb.1000 km)

Biztosítjuk (min. 4 fő esetén) a felszállást (transzfer vagy csatlakozás) az alábbi városokban: Budapest, Győr, Keszthely, Körmend, Lenti, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Sopron, Szombathely, Tatabánya, Zalaegerszeg

 

GubbioMarmore-vízesésMontepulcianoOrvieto