MADEIRA, AZ EGZOTIKUS SZIGET

Időpont: 2023. október 3-10.
Részvételi díj: 429.000 Ft/fő
Reptéri illeték: 29.000 Ft/fő
Ellátás: reggeli
4 vacsora: 45.000 Ft/fő
Egyágyas felár: 95.000 Ft/fő
BBP: 5600 Ft/fő
Belépők: kb. 40 EUR/fő
Elhelyezés: 2-3 ágyas zuhanyzós szobák
Utazás: repülővel, a helyszínen luxusautóbusszal

1. nap. Elutazás a budapesti repülőtérre, majd közvetlen járattal utazás Madeirára. Érkezést követően transzfer a funchali szállodába (7 éj).

2. nap. Egész napos kirándulás keretében fedezzük fel Nyugat-Madeira szépségeit. Sétálunk a Világörökség részét képező babérerdőben, annak is egy matuzsálem babérfák által lakott részén. Útközben csodás kilátópontoknál állunk meg, majd elmegyünk Porto Moniz lávamedencéihez. Helyi jellegzetes ételeket ebédelünk egy lávamedence menti településen, de a pihenőidő felhasználható az óceánban vagy a lávamedencében való fürdésre is (az óceán hőmérséklete kb. 20 Celsius-fok). Visszaútban átutazunk Sao Vicente bájos kisvárosán és megállunk a Cabo Girao, a világon a második, Európában a legmagasabb tengerbe szakadó sziklaszirt üvegplatformú kilátójánál.

3. nap: Pihenőnap vagy egész napos fakultatív program: levada-túra, melynek nehézségét a csoporthoz és az időjárási körülményekhez igazítjuk (maximum 12 km, 200 méter szint felfele és 300 méter szint lefele), kb. 5 órás gyalogtúra nordic walking botokkal. A túra során megismerhetjük a sziget őshonos növényeit és találkozhatunk őshonos madarakkal is. Levadák, az egykori vízimalmok keskeny csatornái mentén sétálni is egy olyan program, amit csak itt próbálhatunk ki – több levada-túrát is végigjárhatunk anélkül, hogy ráunnánk, annyira változatos a növényzet a sziget különböző részein.Csak ott jártál igazán, ahol gyalog jártál", mondta Goethe is. Madeira esszenciája a természet, az erdők, hegyek, vizek, és a legjobb módja annak, hogy átérezzük ezt az álomszerű szigetet az, hogy minél több időt töltsünk ebben a környezetben (55 EUR/fő). A programot azoknak ajánljuk, akik szoktak túrázni, szeretik a természetet, átlagos/jó fizikummal rendelkeznek.

4. nap: Felfedezzük a sziget csodálatos fekvésű fővárosát, Funchalt, ami nem csak egy hangulatos és kozmopolita kisváros, hanem csodás parkokkal is büszkélkedik. Meglátogatjuk a katedrális, a jezsuita templom, a piac (Mercado dos Lavradores) épületeit és a festett ajtós utca szabadtéri múzeumát. Madeira nem csak virágairól, hanem különleges borairól is híres, csoportunk részt vesz egy kis bor és tradicionális süti kóstolón is. Délután utazás Montéba, ahol meglátogatjuk a híres Miasszonyunk templomot, ahol IV. Károly, utolsó magyar királyunk síremléke található. Akik ki akarják próbálni, hogy milyen is volt a régi időkben Madeirán közlekedni, azok mindenképp csússzanak le a helyi szánkóval, a toboggannal (30 EUR/2 fő). Ezt követően szép kilátópontokat útba ejtve, az Apácák völgye felé vesszük utunkat, ahol lehetőségünk lesz megkóstolni az ottani tradícionális gesztenye és meggy termékeket, miközben a hegyek látványában gyönyörködünk, valamint egy kis házmúzeumban megnézhetjük azt is, hogy hogyan éltek a völgyben az emberek még a nem túl régi, 1990-as években is.

5. nap: A mai napon Észak-kelet Madeira felfedezése vár ránk. Elsőként a Krisztus király szoborhoz megyünk, a Jézust ábrázoló műalkotás Garajau településen található és lábától csodás panoráma tárul elénk a partvidékre. Majd Santanában megtekintjük a híres, hagyományos madeirai építészet itt megmaradt szalmatetős, A-vonalú házikóit. Ezt követően egy rövid, ám annál szebb levada-túrát teszünk Ribeiro Frioriban (kb. 3 km oda-vissza). Ebédünket egy hegyi menedékházból kialakított étteremben fogyasztjuk el, szintén egy gasztronómiai utazás keretei között és lehetőség lesz a tradicionális espetada, valamint fekete kardhal és a poncha megkóstolására is. Napunkat Madeira harmadik legmagasabb hegycsúcsa, a Pico do Arieiro 1810 méter magasságában fejezzük be. A kilátóhelyről tiszta időben jól láthatjuk a környező sziklavilágot, az Apácák völgyét, az északi partszakaszt a Sasok sziklájával és a környező szigeteket.

6. nap*: Pihenőnap és fakultatív lehetőség garantált delfin és bálnanézés Speedboattal, közben pedig megcsodálhatjuk a káprázatos partvidéket (2 órás program, 55 EUR/fő). A program során az állatokat a saját élőhelyükön figyeljük meg oly módon, hogy ne zavarjuk őket, ugyanakkor felejthetetlen élményben lesz részünk.

7. nap: Pihenőnap vagy egész napos fakultatív program keretében fedezzük fel Dél-kelet Madeirát, a napunkat a Szent Lőrinc-félsziget kilátópontjánál kezdjük, ahonnan rálátunk Madeira legkeletibb, sivatagos nyúlványára, ami mint egy sárkányfarok lóg bele az óceánba és gyönyörű vulkanikus formáiról híres. Elsétálunk a Szent Lőrinc- félsziget első kilátó pontjához (kb. 2 km oda-vissza), majd ezt követően Canicalban, amely jelenleg a sziget kereskedelmi kikötőjének ad otthont megtekintjük a Bálnamúzeumot. Ma már szerencsére a bálnák védelem alatt állnak. A kiállítóhelyet a múlt megismerése, a hős halászok tisztelete és a bálnák valamint a természet védelme iránti ismeretek terjesztése miatt hozták létre. Machico városát ejtjük útba és ebéd után akár a lábunkat is belelógathatjuk az óceánba. Programunkat jó hangulatban fejezzük be, meglátogatjuk Porto da Cruzban a rumgyárat, ahol 2 féle egyedüli európai eredetű rumot és cukornádsziruppal készült tradicionális kekszet kóstolunk, valamint megismerjük a település egyéb érdekességeit, vulkanikus múltját is. Napunkat a Palheiro Gardens botanikus kertben zárjuk, ami a mai napig a Blandy család magánbirtoka és privát angolkertje, ahol minden évszakban más és más növényekben gyönyörködhetünk. A program gyönyörű, de fárasztó, a visszaútra szükség esetén hajó igénybe vehető. (55 EUR/fő +27 EUR/fő ebéd és rumkóstoló)

8. nap: A szálloda elhagyását követően fél napos kirándulás keretében fedezzük fel a déli part kis városait: Camara de Lobos, Ponta do Sol és Ribeira Brava. Camara de Lobos nemcsak a fókákról híres, de Churchill is itt festegette akvarelljeit az öbölben ringatózó halászcsónakokról. A település különböző műalkotásokat is rejt, amiket útba ejtünk sétánk során. Ponta do Sol nem véletlenül kapta a nevét, az egyik legnaposabb ékszerdoboz a szigeten, lépten-nyomon modern művészeti alkotásokkal találkozunk. Ribeira Brava az egyik legelső település volt a szigeten, kedves temploma és belvárosa mellett az Etnográfiai Múzeum is sok érdekességet tartogat számunkra, így kézzelfoghatóvá válik Madeira történelméből mindaz, amit a hét során a kirándulásainkon megismertünk. Transzfer a repülőtérre, érkezés Budapestre a késő esti órákban, hazautazás.

A program a menetrend függvényében változhat

A meghirdetett részvételi díj minimális utaslétszám (25 fő) esetén érvényes. Amennyiben az utaslétszám nem éri el a meghirdetett minimumot, abban az esetben csak létszám felár ellenében tudjuk a programot megtartani.

Biztosítjuk (min. 4 fő esetén) a felszállást (transzfer vagy csatlakozás) az alábbi városokban: Budapest, Győr, Hévíz, Keszthely, Lenti, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Sopron, Szombathely, Zalaegerszeg

 

FunchalPorto MonizSantana