MADEIRA, AZ EGZOTIKUS SZIGET

Időpont: 2022. október 3-10.
Részvételi díj: 383.000,- Ft/fő
Reptéri illeték: 36.000,- Ft/fő
Ellátás: reggeli
4 vacsora: 25.000,- Ft/fő
Egyágyas felár: 55.000,- Ft/fő
BBP: 4560,- Ft/fő
Belépők: kb. 40 EUR/fő
Elhelyezés: 2-3 ágyas zuhanyzós szobák
Utazás: repülővel, a helyszínen luxusautóbusszal

1. nap. Elutazás a bécsi repülőtérre, majd a TAP légitársaság járatával, lisszaboni átszállással utazás Madeirára. Érkezést követően transzfer a funchali szállodába.

2. nap. Egész napos kirándulás keretében fedezzük fel Nyugat-Madeira szépségeit. Sétálunk a Világörökség részét képező babérerdőben, annak is egy matuzsálem babérfák által lakott részén. Útközben csodás kilátópontoknál állunk meg, majd elmegyünk Porto Moniz lávamedencéihez. A lávamedence partján helyi jellegzetes ételeket ebédelünk, de a pihenőidő felhasználható az óceánban vagy a lávamedencében való fürdésre is (az óceán hőmérséklete kb. 20 Celsius-fok). Visszaútban átutazunk Sao Vicente bájos kisvárosán és megállunk a Cabo Girao, a világon a második, Európában a legmagasabb tengerbe szakadó sziklaszirt üvegplatformú kilátójánál.

3. nap: Felfedezzük a sziget csodálatos fekvésű fővárosát, Funchalt, ami nem csak egy hangulatos és kozmopolita kisváros, hanem csodás parkokkal is büszkélkedik. Meglátogatjuk a katedrális, a jezsuita templom, a piac (Mercado dos Lavradores) épületeit és a festett ajtós utca szabadtéri múzeumát.  Madeira nem csak virágairól, hanem különleges borairól is híres, csoportunk részt vesz egy kis bor és tradicionális süti kóstolón is. Délután utazás Montéba, ahol meglátogatjuk a híres Miasszonyunk templomot, ahol IV. Károly, utolsó magyar királyunk síremléke is található. Akik ki akarják próbálni, hogy milyen is volt a régi időkben Madeirán közlekedni, azok mindenképp csússzanak le a helyi szánkóval, a toboggannal (30 EUR/2 fő, 45 EUR/3 fő, 25 EUR/fő). Ezt követően szép kilátópontokat útba ejtve, az Apácák völgye felé vesszük utunkat, ahol lehetőségünk lesz megkóstolni az ottani tradícionális gesztenye és meggy termékeket, miközben a hegyek látványában gyönyörködünk, valamint egy kis házmúzeumban megnézhetjük azt is, hogy hogyan éltek a völgyben az emberek még a nem túl régi, 1990-as években is.

4. nap: Egész napos kirándulás keretében fedezzük fel Dél-kelet Madeirát, a napunkat a Palheiro Gardens botanikus kertben kezdjük, ami a mai napig a Blandy család magánbirtoka és privát angolkertje, ahol minden évszakban más és más növényekben gyönyörködhetünk. Ezt követően meglátogatjuk a Szent Lőrinc-félsziget kilátópontjait, ahonnan rálátunk Madeira legkeletibb, sivatagos nyúlványára, ami mint egy sárkányfarok lóg bele az óceánba és gyönyörű vulkanikus formáiról híres. A túrát követően Canicalban, amely jelenleg a sziget kereskedelmi kikötőjének ad otthont, megtekintjük a Bálnamúzeumot. Ma már szerencsére a bálnák védelem alatt állnak, de a múlt megismerése, a hős halászok tisztelete és a bálnák, valamint a természet védelme iránti ismeretek terjesztése miatt alakították ki. A múzeumot követően Machico városát ejtjük útba és ebéd után akár a lábunkat is belelógathatjuk az óceánba. Programunkat jó hangulatban fejezzük be, meglátogatjuk Porto da Cruzban a rumgyárat, ahol 2 féle egyedüli európai eredetű rumot és cukornádsziruppal készült tradicionális kekszet kóstolunk, valamint megismerjük a település egyéb érdekességeit, vulkanikus múltját is.

5. nap: A mai napon Észak-kelet Madeira felfedezése vár ránk. Elsőként a Krisztus király szoborhoz megyünk, a Jézust ábrázoló műalkotás Garajau településen található és lábától csodás panoráma tárul elénk a partvidékre. Következő állomásunk jó idő esetén Madeira harmadik legmagasabb hegycsúcsa, a Pico do Arieiro, 1810 méter magasságban. A kilátóhelyről tiszta időben jól láthatjuk a környező sziklavilágot, az Apácák völgyét, az északi partszakaszt a Sasok sziklájával és a környező szigeteket. Ebédünket egy hegyi menedékházból kialakított étteremben fogyasztjuk el, szintén egy gasztronómiai utazás keretei között és lehetőség lesz a tradicionális espetada, valamint fekete kardhal és a poncha megkóstolására is. Ebédünket le kell sétálni, ezért egy rövid, ám annál szebb levada-túrát teszünk Ribeiro Frioriban. Napunkat Santanában fejezzük be, a település híres a hagyományos madeirai építészet itt megmaradt szalmatetős, A-vonalú házikóiról.

6. nap: Pihenőnap vagy egész napos fakultatív program: levada-túra, melynek nehézségét a csoporthoz és az időjárási körülményekhez igazítjuk (maximum 12 km, 200 méter szint felfele és 300 méter szint lefele), kb. 5 órás gyalogtúra nordic walking botokkal. A túra során megismerhetjük a sziget őshonos növényeit és találkozhatunk őshonos madarakkal is. Levadák, az egykori vízimalmok keskeny csatornái mentén sétálni is egy olyan program, amit csak Madeirán próbálhatunk ki – több levada-túrát is végigjárhatunk anélkül, hogy ráunnánk, annyira változatos a növényzet a sziget különböző részein. Csak ott jártál igazán, ahol gyalog jártál", mondta Goethe is. Madeira esszenciája a természet, az erdők, hegyek, vizek, és a legjobb módja annak, hogy átérezzük ezt az álomszerű szigetet az, hogy minél több időt töltsünk ebben a környezetben (55 EUR/fő, minimum 4 fő jelentkezés esetén indul a program)

7. nap: Pihenőnap vagy fakultatív lehetőség garantált delfin és bálnanézés Speedboattal, közben pedig megcsodálhatjuk a káprázatos partvidéket (2 órás program, 50 EUR/fő). A program során az állatokat a saját élőhelyükön figyeljük meg oly módon, hogy ne zavarjuk őket, ugyanakkor felejthetetlen élményben lesz részünk.

8. nap: Reggelit követően transzfer a repülőtérre, majd hazautazás Lisszabonon keresztül.

Biztosítjuk (min. 4 fő esetén) a felszállást (transzfer vagy csatlakozás) az alábbi városokban: Budapest, Győr, Hévíz, Keszthely, Lenti, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Sopron, Szombathely, Zalaegerszeg

 

FunchalPorto MonizSantana