ERDÉLY ÉS A KÁRPÁTOK

Időpont: 2021. szeptember 12-18.
Részvételi díj: 119.200,- Ft/fő
Ellátás: reggeli
Félpanziós felár: 30.000,- Ft/fő
Egyágyas felár: 28.000,- Ft/fő
BBP: 3990,- Ft/fő
Belépők: kb. 400 RON/fő
Elhelyezés: 2-3 ágyas zuhanyzós szobák

1. nap: Indulás a hajnali órákban, utazás Budapesten keresztül, rövid pihenőkkel Romániába. A Királyhágón átkelve érkezünk a Bánffyak „birodalmába”, a régió központjába, Bánffyhunyadra, ahol a református templomot tekintjük meg. Ezt követően Kolozsvárra utazunk, ahol Mátyás király lovas szobra, a főtér és a Házsongárdi temető –a történelmi családok, a tudomány és kultúra jeles személyiségei nyughelye– vár ránk. Szállás a környéken (1 éj). (kb. 680 km)

2. nap: Látogatást teszünk a Tordai sóbányában, mely napjainkban a sóbányászat történetének valódi múzeuma. A több emeletnyi mélységben kivájt barlang páratlan élményt nyújt. Rövid séta Marosvásárhely főterén (Teleki Téka, Kultúrpalota, ortodox székesegyház), majd barangolás Segesvár történelmi központjában, mely 1999 óta a Világörökség része. Várának egykori 14 tornyából 9 még most is áll, melyeket hosszú várfal köt össze. Szállás a környéken (1 éj). (kb. 180 km)

3. nap: Utazás a Sóvidékre, látogatás Farkaslakán, Tamási Áron szülőhelyén, majd az ősi fazekasmesterség erdélyi központjában, Korondon, ahol vásárolhatunk a színes kerámiákból, helyi termékekből. A hegyek karéjába épült Szovátafürdőn a sós vizű Medve-tó partján sétálunk, majd továbbutazunk a természet páratlan szépségű alkotásaihoz, a Gyilkos-tóhoz és a Békás-szoroshoz. Szállás Gyergyószentmiklós környékén (1 éj). (kb. 220 km)

4. nap: Csíksomlyóra indulunk, a híres kegytemplom és a pünkösdi zarándoklat helyszínére. Utazás Csíkszeredára, Hargita megye székhelyére, a város főbb látnivalói: a 17. században épült Mikó vár és a Makovecz Imre tervei alapján épült Millenniumi- templom. Csíkszentsimonba, a csíki sör hazájába látogatunk, bepillantást nyerhetünk a gyártás titkaiba és kóstolhatunk a híres nedűből. Továbbutazunk a Brassó környéki szálláshelyre (2 éj). (kb. 200 km)

5. nap: Délelőtt kirándulás a Prahova völgyében, Sinaián található Peles-kastélyhoz, ahol Európa egyik legszebb királyi rezidenciája vár bennünket. A 160 szobás impozáns kastélynak ma csak egy része látogatható, a fafaragások és ólomüvegek szépsége azonban méltán váltja ki a látogatók ámulatát. Délután ismerkedés a szász lovagok és telepesek korában fénykorát élt nagyvárossal, Brassóval (Fő tér, Fekete-templom – a keleti gótika képviselője, Katalin-kapu, városháza), szabadidő a kellemes hangulatú belvárosban. (kb. 100 km)

6. nap: Első állomásunk az Erdélyi Fejedelemség egykori központja Fogaras, ahol megtekintjük a 16. században épült várkastélyt. Utazás a Fogarasi havasokon át a híres Transzfogarasi úton a jégkorszakból visszamaradt Bilea-tóhoz (nyitva tartás függvénye, lezárás esetén megközelítés felvonóval). A Großglockner panorámaúthoz hasonló kanyargós utat az 1970-es években építették, lenyűgöző szépségű tájakon vezet keresztül 2042 méter magasságig. Rövid séta Nagyszebenben (Nagypiac tér, Kispiac tér, szász evangélikus templom), szállás a környéken (1 éj). (kb. 220 km)

7. nap: Utazás Dévára, a Maros völgyében fekvő várost a 371 méteres, vulkanikus eredetű Várhegy uralja. Felvonóval megyünk fel a város fölé tornyosuló, a Kőműves Kelemenről szóló balladából ismert várromhoz. Meglátogatjuk a messze földön híres Vajdahunyad várát, melyet Mikszáth Kálmán a „várak királyának” nevezett. Aradon rövid pihenő, tisztelgés az 13 aradi vértanú emlékére állított Szabadság-szobornál. Hazautazás a Maros völgyében, érkezés a késő esti órákban. (kb. 790 km)

 

Biztosítjuk (min. 4 fő esetén) a felszállást (transzfer vagy csatlakozás) az alábbi városokban: Budapest, Győr, Hévíz, Kecskemét, Keszthely, Lenti, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely, Zalaegerszeg

Békás-szorosKolozsvárSegesvárSinaia