A DÉLVIDÉK VADREGÉNYES TÁJAIN

Időpont: 2023 június 13—18.
Részvételi díj: 172.500 Ft/fő
Ellátás: reggeli
Félpanzió: 30.000 Ft/fő
Egyágyas felár: 45.000 Ft/fő
BBP: 3900 Ft/fő
Belépők: kb. 3000 RSD/fő + 6 EUR/fő
Elhelyezés: 2-3 ágyas zuhanyzós szobák

1. nap: Indulás a kora reggeli órákban, utazás Budapest-Szeged érintésével Szerbiába. Ismerkedés a Vajdaság fővárosával Újvidékkel (Novi Sad): Mária neve templom, városháza, Igazságügyi palota, ortodox püspöki palota. Szállás a városban (1 éj). (kb. 700 km)

2. nap: Megtekintjük a Monarchia egyik legjelentősebb erődjét a péterváradi várat, melyet páratlan fekvése miatt a „Duna Gibraltárjának” is neveznek, majd látogatás Zimonyban a Hunyadi-toronynál. Belgrádban felkeressük a híres nándorfehérvári várat, ahol 1456-ban Hunyadi János visszaverte a török ostromot. A várárokban szemügyre vehetjük a belgrádi Hadtörténeti Múzeum zömmel második világháborús hadieszköz gyűjteményét. Teszünk egy sétát a belvárosban, majd megcsodáljuk a világ legnagyobb ortodox templomát, a Szent Száva-katedrálist. Szállás a szerb fővárosban (2 éj). (kb. 120 km)

3. nap: Utazás a szerbiai kolostorépítészet egyik legmonumentálisabb alkotásához, a Manasija apátsághoz. A 15. században a kolostort a szerb kultúra és szellemiség egyik legfontosabb központjának tekintették. Ezt követően megtekintjük a kb. 80 millió évvel ezelőtt keletkezett Resava cseppkőbarlangot. 1962-ben fedezték fel és 1972 óta látogatható a turisták számára, amely ma már Szerbia leglátogatottabb barlangja. A Beljanica-hegy lejtőin buja erdők, folyóvölgyek ölelésében találjuk a Lisine-vízesést (Veliki Buk). A 20-25 méter magasságból alázúduló víztömeg mesés látványt nyújt. (kb. 340 km)  

4. nap: Utazás a zlatibori régióba, útközben rövid megállót tartunk a Kapija Podrinja kilátónál, mely a Povlen-hegy lejtőin, 925 méteres magasságban található. Varázslatos kilátás nyílik a Drina völgyére és Podrinja régióra. Fotószünet a Drina folyó közepén, sziklára épített magányos kisháznál. Irene Becker magyar fotográfus itt készített képe a National Geographic 2012-es címlapján jelent meg, ezzel vált világszerte ismertté. Utazás a Sargan 8-as kisvasúttal Mokra Gora és Sargan állomások közti festői útszakaszon. Miközben a vasúti kocsikban szerb muzsika szól a hangszórókból, le sem tudjuk venni tekintetünket a varázslatos tájról. Látogatás Drvengradban, az „Emir Kusturica falu”-ként számon tartott településen, ahol „Az élet egy csoda” filmet forgatták. A 600 fős kis hegyi faluban az ember úgy érzi, mintha díszletek között sétálna. Szállás Zlatiborban (2 éj). (kb. 250 km)     

5. nap: Zlatibor Szerbia túraparadicsoma: friss hegyi levegő, végeláthatatlan zöld természeti környezet. Utazás a 9 km hosszú panorámás felvonóval Tornik síközpontjába. A 30 perces panorámaút kb. 530 méter magasságkülönbséget tesz meg. Rövid utazás után érkezünk meg a Stopica mészkőbarlanghoz, ahol egy könnyű sétával megtekintjük a színesen kivilágított mészkőmedencéket, barlang képződményeket. Utazás a Gostilje vízeséshez, ahol könnyű sétával érjük el a 20 méter magas zuhatagot. De ne álljunk itt meg, jól kialakított ösvényen, végig a vízparton haladva végigsétálhatunk a szurdokon. (kb. 70 km)

6. nap: Szabadkán rövid városnézéssel zárjuk programunkat: városháza, főtér, Zsolnay kutak, színház, Raichle palota, római katolikus székesegyház. Hazautazás, érkezés a késő esti órákban. (kb. 950 km)

Biztosítjuk (min. 4 fő esetén) a felszállást (transzfer vagy csatlakozás) az alábbi városokban: Budapest, Győr, Keszthely, Körmend, Lenti, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Sopron, Szombathely, Tatabánya, Zalaegerszeg

BelgrádDrvengradPéterváradResava cseppkőbarlang