LENGYEL KÖRÚT, SZILÉZIÁTÓL A BALTI-TENGERIG

Időpont: 2022. október 10-16.
Részvételi díj: 163.500,- Ft/fő
Ellátás: reggeli
Félpanziós felár: 30.000,- Ft/fő
Egyágyas felár: 47.000,- Ft/fő
BBP: 3990,- Ft/fő
Belépők: kb. 360 PLN/fő
Elhelyezés: 2-3 ágyas zuhanyzós szobák

1. nap: Indulás a hajnali órákban, utazás Budapesten keresztül, rövid pihenőkkel Lengyelországba. Alsó-Szilézia központja, az Odera partján fekvő Wroclaw Lengyelország egyik legrégebbi városa. A hidak városának nevezik, mivel a város 5 folyóján 220 ível át. A főtéren látható a vörös téglából, a 13-14. században épített bazilika, a 66 méter magas tornyú, gótikus városháza és a reneszánsz stílusú Arany Korona-ház. Szállás a környéken (1 éj). (kb. 750 km)

2. nap: Utazás az ország egykori fővárosába, Poznanba. A II. világháborúban súlyos károkat szenvedett várost mára gyönyörűen helyreállították, hatalmas főtere, a Stary Rynek az egyik legszebb Európában. Mellette a királyi vár és a tér közepén álló városháza nyújt látnivalót, tornyán a szarvával egymásnak ugró, fémből készült két kecskegidával. Torunba, a lengyel csillagász, Kopernikusz szülővárosába látogatunk, melynek az 1997 óta a Világörökség részét képező óvárosa annyi gótikus épülettel büszkélkedhet, amennyit együtt egyetlen lengyel városban sem találunk: óvárosi városháza, székesegyház, városfalak és városkapuk. Itt található a Kopernikusz-ház, a keresztes lovagvár romjai és a híres ferde torony – amely Pisa mellett Európa másik, kevésbé ismert ferde tornya. Szállás Gdansk környékén (2 éj). (kb. 530 km)

3. nap: Ismerkedés a hanza városok egyik ékkövével, Gdanskkal. A városba érkezve azonnal feltűnik a középkori kikötői daru, mely 1444 óta áll itt. Séta az óvárosban az ún. Királyi úton át, melynek legszebb látnivalói: Magas kapu, Aranyház, Neptun-kút. A Szent Mária-templom a világ legnagyobb gótikus szentélye – 25 ezer hívőnek ad helyet. Áthajózunk a „lengyel partok ékkövének” is nevezett Sopotba, mely patinás épületeivel ma is közkedvelt üdülőváros. Európa leghosszabb (516 méter), fából épült tengeri mólójáról csodálatos kilátás nyílik a tengerpartra és a városra. Gdyniában felkeressük a múzeumként működő Blyskawica rombolót és láthatjuk a Dar Pomorza fregattot is. (kb. 100 km)

4. nap: Látogatás Malbork várában. A középkori lovagvár szintén a Világörökség része, impozáns méretei lenyűgözik a turistákat. A vörös téglából emelt lovagrendi várat többszörös védfalövezet veszi körül. Ezt követően a Varmia-Mazúriai Vajdaság híres várkastélyával ismerkedünk, Lidzbark várát kétszintes, tornácos épületével „Észak Waweljének” is nevezik. Utazás a Mazuri-tavak vidékére, szállás Gizycko környékén      (1 éj). (kb. 300 km)

5. nap: Lengyelország 10 ezer tó hazája – festői útvonalon hajózunk a Nagy-Tavakon. Kiszállás Mikolajki városánál, melynek történelmi épületei a 18-19. századról mesélnek. Utazás a lengyel fővárosba, Varsóba. Végigmegyünk az ún. Királyi úton – itt található a főváros műemléki épületeinek többsége, kezdete az Óváros és az Újváros, vége pedig a királyi Lazienski-park. Séta a számos csodát rejtő, hatalmas parkban: „a vízre épült” palota, nyári Amfiteátrum, a Myslewicki palota. Szállás a lengyel fővárosban (2 éj). (kb. 250 km)

6. nap: Reggeli után folytatjuk a lengyel főváros megismerését. Az Óváros tele van műemléki bérházzal és templomokkal, a Barbakán, mint bejárati kapu, az egykori védőfalat osztja szakaszokra; Királyi palota, Szent János-székesegyház. Késő délután III. Sobieski János király nyári rezidenciáját, a fényűzően berendezett wilanówi kastélyt keressük fel. A “kis Versailles”-nak is nevezett kastély a király hőn szeretett hitvesének kedvéért épült, hogy emlékeztesse saját hazájára, Franciaországra. (kb. 70 km)

7. nap: Hazaútban látogatás Jasna Górában, Lengyelország híres zarándokhelyén. A kolostoregyüttes a lengyel vallási és nemzeti szabadság szimbóluma, itt található Európa egyik legismertebb Szűz Mária ábrázolása, a czestochowai Fekete Madonna ikon. Utazás rövid pihenőkkel, érkezés az éjszakai órákban. (kb. 900 km)

 

Biztosítjuk (min. 4 fő esetén) a felszállást (transzfer vagy csatlakozás) az alábbi városokban: Budapest, Győr, Keszthely, Körmend, Lenti, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Sopron, Szombathely, Tatabánya, Zalaegerszeg

 

WroclawPoznanTorunGdanskSopotMalborkLidzbarkVarsóVarsó